Torre Pacheco

Martín Lejarraga: The project comes out of the creation of a new topography that indexes and qualifies this zone of expansion in Torre Pacheco, on a plot of public equipments; a urban, cultural and enjoyment alternative for the citizens. The folded plans of the area characterize the performance, in which both equipments that occupy the plot, Library and Park, adapt their relative position, creating new spaces protected from reception, communication and stay. The public space contains and protects the building – “two faces of the same coin”-. I believe that the real value of the projects relies in what we are not asked for; in this case, in completing the built program with an open air park, that takes advantage of the special conditions of the environmental (Mediterranean, very soft) and social (of exchange and multi-ethnic relation) climate of a prosperous and growing city such as this. And with it proposing new ways of approaching and staying in the public buildings and of appropriating of the public space.

The possible and desirable open relationship of compatibility, optimization of spaces and services, between the new building and the surrounding ground, generates a wide disposition of different general areas of common use between both of them( library, public hall, meeting rooms, etc..) and urbanized spaces (sports courts, greenhouses, gardens, playing areas, swings, etc …) that widen the real used and enjoyed space for the entire city. The use program and its built associated volumes is completed with an art gallery for exhibitions, with an independent Access, the inly space that heads over the general topography of the projected plot.

URBAN INTERVENTIONS FOR THE PROMOTION, MANAGEMENT, AND PLANIFICATION OF PUBLIC SPACE IN TORRE PACHECO (MURCIA)

Previous State

The general evolution and the accelerated changes of the city of Torre Pacheco bring with them actions that, from the field of architecture and Urbanism, contribute to develop in an organized, joint and integrated way all the parameters affected by the demographic, socioeconomical, multi-racial, cultural and touristic growing process, that finally propose a new urban model alternative to the one already known for the city, in which all these changes have started to act, actually, in a really fast way.

Purpose of the intervention

The project appears from the creation of a new topography that indexes and qualifies this zone of expansion in Torre Pacheco, on a plot of public equipments; an urban, cultural and enjoyment alternative for the citizens. The folded plans of the area characterize the performance, in which the equipments that occupy the main plot, School, Library and Park, adapt their relative position, creating new spaces protected from reception, communication and stay.
The public space contains and protects the building – “two faces of the same coin”-.

Landscape Architecture, Architecture: Martín Lejarraga
PROJECT TEAM-collaborators
Office: Julián Lloret, Daniel Ruiz (architects)
Simón Jiménez, Mar Melgarejo, Manu Amate, (students of architecture)
On site: Policarpo Sánchez (technical architecture) Claudia Montoya (architect)
General consultant: ACE Edificación (Mariano Alegría, José Ibeas, Pedro Ruiz)
Photographs: David Frutos
Client: Ayuntamiento de Torre Pacheco

Location: Luis Manzanares Avenue / Torre Pacheco / Spain
Urban furniture: QUARTA mobiliario
Area:18.500 m2
Built-up area: 2.475 m2
Design: april 2005 – july 2005
Construction: october 2005 – february 2007
Total costs: building+urbanization total cost: 2.400.080 euros