Studio Vulkan Landschaftsarchitektur: Framed by the bridge Hardbruecke, the SBB tracks as well as the Maag factories, the resulting public realm forms part of the context set by its surroundings. Rather than a static courtyard, the public space is a continuous entity stretching in between Primetower, the platform and the Diagonal building. Setting up strong links to the adjacent public spaces the ground level is articulated as the connecting tissue – the common ground. The central courtyard has got a direct link to the SBB train station. Trees grow from three planters recessed into the asphalt; the common ground appears to camber and burst. The undulating asphalt surfaces form different edges: gentle slopes mark the external elevation while seating edges are created towards the internal spaces. With a direct view onto the water feature on the adjacent ramp the seating edges have become a highly popular spot inside the central courtyard.

Landscape Architecture: Studio Vulkan Landschaftsarchitektur
Location: Zürich, Switzerland
Client: SPS Immobilien AG, Olten
Design Development: 2005 – 2009
Construction: 2010 – 2011
Architects: Gigon Guyer, Zürich
Photos & text: Studio Vulkan Landschaftsarchitektur, Thies Wachter