Turenscape: Using various Regenerative Design techniques, a heavily eroded, badly abused and decaying beach has been ecologically recovered and successfully transformed into an aethestically pleasing and well visited place, demonstrating landscape architects can professionally facilitate the initiatives of rebuilding a harmonious relationship between man and nature through ecological design. The beach is located along the Bohai Sea shoreline of Qinhuangdao city, a touristic coastal city in North China’s Hebei Province, 6.4 kilometers in length and an area of 60 hectares. The whole site was in an environmentally and ecologically damaged condition. The costal sand dunes were heavy eroded, the costal vegetation was decaying and the beach was deserted and littered; Prior unwise development had destroyed the costal wetland and left it full of debris. The intention of this project is to rehabilitate the damaged natural environment, restore and unveil to tourists and local residents the beauty of the site while transforming a former degraded beach into an ecologically healthy and aesthetically attractive landscape.


The whole site can be divided into three zones:

Zone-1: Erosion protection

This is basically a windy shoreline about 5 kilometers long, covered with coastal sand dunes and diverse plant communities which have adapted themselves to various site conditions; they include: wetland communities of cattail (Typha angustifolia), sand dunes grass communities, Amorpha shrub (Amorpha fruiticosa), Chinese Tamarisk (Tamarix chinensis) groves, forests of Black Locust (Robinia pseudoacacia). and willow (Salix matsudana). For a long time, this shore line had been deserted, heavily eroded and littered, and almost inaccessible to tourists and local residents. The design solution has carefully arranged a boardwalk that winds along the shoreline, linking different patches of plant communities. This boardwalk not only allows visitors to experience the different plant communities on the way, but also acts as a soil conservation installation that protects the shoreline from the erosion caused by the ocean wind and weave. Eco-friendly bases are designed using fiberglass that allows the boardwalk to “float” above the sand dunes and wetland. The fiberglass bases are specially prefabricated containers that can be filled with sand or be empty depending on the soil conditions. This innovative and now patented (by the landscape architect) techniques not only makes the process of boardwalk installation much easier in a natural environment than the conventional construction approach, which could be a harder task, but also make minimum impact to the environment. Resting pavilions, shading structures and environmental interpretation systems are designed along the boardwalk that are carefully sited for the scenery, allowing to visualize the ecological meaning of the site and highlighting their panoramic beauty. These pavilions become attractive focal points for tourists and the local residents who come in groups to enjoy the landscape and recreate.

Zone-2: A Recovered Wetland

The central zone is where the new bird museum is built. It was a degraded coastal wetland as well, adjacent to an intertidal zone that had been listed as a national bird reserve. This site was an abandoned construction from a former theme park, which destroyed the coastal wetland habitats when built. The site was also covered with building debris and garbage.
Ecological recovery was a strong need, so the landscape architect searched for an idea which could be natural, social and economically sustainable: A Wetland Museum was built on this site as an education facility in association with the bird reserve beyond. Inspired by the bubble-patterned water sinks along the intertidal zone, water holes are created in among the building debris to catch the rain water from the land that allow wetland plant and animal communities to get established, also attracting birds to forage. The Wetland Museum is designed as an integral part of the landscape, stretching into the wetland, and inlets breeze from the ocean to cool off the hot summer and reduce the use of energy in the building. The interlocking pattern of the building and its environment was inspired by the local fishing boats anchoring in group off the shore, in an image against the wind and waves that keep the boats stable in the water. A system of board walk and platform is built allowing people to walk from the building into the wetland and enjoy the newly created habitats and diverse species.

Zone-3: The Dotted Isles Lake and Eco-friendly Rip-Rap

This zone is at the very east end of the project. It was previously a park constituted by a heavy concrete embankment which was built to protect the shoreline from erosion and to create a lake by trapping the sea water during the high tide. This park was certainly not satisfying, neither in ecological or aesthetical terms. The concrete embankment was boring and barren and the Lake was empty and bounded by rigid concrete shoreline. The Regenerative Design strategies include demolishing the concrete and replacing it with ecologically friendly rip-rap. A boardwalk is built to replace the hard pavement, and native ground cover is introduced to green the surface alongside the board walk. In addition, 9 green islets are created in the middle of the lake to enrich the empty and boring water surface allowing birds to rest and nest.

The results of these ecological restoring designs are remarkably successful. The erosion of the shoreline has been effectively controlled, the degraded costal wetland has been restored successfully, the boring and ecologically dead concrete embankment has been ecologically rehabilitated; A continuous boardwalk links various coastal plant communities, giving tourists an unforgettable educational and aesthetic experience; the bird museum becomes an integral part of the coastal landscape that breaths with the ocean and acts as a focal point along the linear ecological and scenic beach. This project demonstrates how landscape architects can incorporate ecology, engineering, innovative technique and design elements into an effective regenerative operation on a damaged landscape, and transform the degraded man-nature relationship into a sustainable and harmonious one.

Landscape Architect: Turenscape (Beijing Turen Design Institute)
Principal designer: Kongjian Yu
Project Title: The Qinhuangdao Beach Restoration: An Ecological Surgery
Location: Qinhuangdao City, Hebei Province, China
Project Type: Park, Ecological Restoration
Date of Completion: July, 2008

Landezine is independent and run by two-man-editorial. If you like what we do, buy us a coffee per month via Patreon and support our plan to expand and improve!

Keep in touch!




Landezine - Society for Promotion of Landscape Architecture
+386 40 81 40 04
info (at) landezine.com

© Landezine 2009-2017. All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.

Developer: proxima.si