Hilton Central Pattaya Hotel

TROP Company Pattaya is about 2 hours drive from Bangkok. In the old days, it was famous for beautiful long beach and unobstructed sea view. However, lacking of local regulations, the beach is now crowded with nightclubs and bars. In order to avoid the noisy beach, Hilton Pattaya, a 200-rooms hotel, is built on the roof of a new shopping mall. TROP is responsible to create an urban sanctuary hidden from chaotic beach below. Our goal is to re-connect the Landscape with Pattaya’s beautiful sea view one more time. Because of the limited area, we have to re-organize the overall spatial structure of the garden. Strategically, we divided the garden into 3 Main Components.

1 Sand Court : This Sand Court is also our Arrival Area. Only 2 materials are used in the design, sand and green land-form. Sand is chosen because of its relationship with ocean and beach. It is also used as a piece of canvas for all Hotel’s installations throughout a year.

2 Sun Deck : To maximize the garden area, another Layer of Landscape is added on top of Gym and Toilets. Their roofs are extended and connected with the Hotel’s 17th Floor, 1 floor above the Lobby. The result is a reasonable-size deck with a direct access from the Hotel. Instead of walking through the Lobby, guests can walk directly to the Pool Area.

3 Ocean Pool : The Infinity Pool is strategically placed at the edge of the roof, making its water visually connected with the ocean below. It is designed as one big sheet of water with Lap Pool, Fun Pool, Jacuzzi Maze, and Kid Pool hidden underneath the same water surface.
Inspired by a school of shiny fish, we added fiber optic lighting on the Bottom of the Pool. So, at night, the Pool grows like those silvery fish giving the same effect as stars.

Combining 3 Components together, we managed to create a true hidden sanctuary above Pattaya’s Skyline.

Landscape Architecture: TROP Company
TROP on Facebook
Project Name: Hilton Central Pattaya Hotel
Completion: November 2010
Location: 333/101 Moo 9 Nong Prue Banglamung, Pattaya Chonburi, Thailand
area1st floor: 1252 sqm.
area16th floor: 2538 sqm.
area16Mth: 408.51 sqm.
Client:Central Pattana (CPN)
Project Director: Pok Kobkongsanti
Project Designer: Pakawat Varaphakdi, Bun Asai
Project Team: Wasin Muneepeerakul, Pattarapol Jormkhanngen, Teerayut Pruekpanasan, Chatchawan Banjongsiri
Photographers: Adam Brozzone, Charkhrit Chartarsa, Pok Kobkongsanti, Wison Tungthunya
Budget: 1,000,000 US
Text: TROP