Trapèze

AAUPC: More than an urban element, the Cours Seguin is one of the key pieces of landscaping which enable the Trapeze to open towards the Seine. A place for walking which connects the future district to the Ile Seguin by means of a new bridge across the Seine, it is also a key element of the road network of the Trapèze. The Cours Seguin alters its mood as it moves away from the river. The life of the quarter takes centre stage as the movement of pedestrians, criss-crossing between the various plots, obliterates the central reservation that dominated the beginning of the Cours.

All the spaces are richly planted with large trees which establish a rich dialogue with the wooded hillsides of Sèvres. The Cours Seguin is particularly distinguished by:
– its generous footprint
– its cone-shaped opening towards the Seine and the wooded hillsides beyond
– its unifying, elegant use of stone and sand as a ground material.
The subtlety of the design and, in particular of the dimensioning and the way in which materials are combined, establishes the significance of this public space as the embodiment of the sense of ambition of the new district.

Project: Redevelopment of the “Trapèze” – former Renault site
Location: Boulogne-Billancourt (92)
Area: 32ha – 515,000m² apartments, officies and communal facilities, 17ha public open space including 7ha park
Cost €39m (public open space excluding park)
Client: SAEM val de Seine Aménagement
Design: AAUPC – agence Patrick Chavannes
Scope of work: project definition + project management
Role: urban planning coordinator of the Trapèze site preparation of design specifications for each plot / project management of public spaces
Statutory status: PLU, project management of 10ha public space
Phase: riverbank: preliminary project / west Trapèze: under construction / east Trapèze: project / completion of Cours Seguin: october 2010