Arkadien Winnenden

Ramboll Studio Dreiseitl: Don’t be put off by the cuteness! Arkadien Winnenden is a hardcore industrial regeneration project. A diversity of high performance components make this the world’s most sustainable neighborhood and provides a fresh new vision for people-friendly and resource productive suburbs. Mixed architectural typologies are kept a cohesive neighborhood thanks to the appealing Mediterranean colour concept and “garden city” quality of the streetscapes. Water sensitive urban design provides a distinctive urban character. Street corners are mini-plazas and places to chat with your neighbor or for kids to kick a ball. Although the streetscapes are distinctively pedestrian, a shared circulation concept means that the site is fully accessible for vehicles, with parking options in an underground garage, carports, and parking spots neatly tucked away between gardens on the unique load-bearing planting substrate. The unit density is softened through the presence of nature in the form of generous planting, the stunning lake at the heart of the development and the restored adjacent creek with a recreational path and play areas integrated into retention meadows.

Winnenden is a non-descript town with little going for it except its proximity to Stuttgart. When an industrial site became available, Ramboll Studio Dreiseitl teamed up with a group of architects to create and implement a new vision for urban living adapted to the climate and resource challenges of our time.

Sensitive urban designing with rainwater as a vibrant feature underlies the total success of the development. As a result, the location has become desirable. The amazing neighborhood feeling is complimented by the practicality of the site being 5 minutes walk to both the train station and the town centre. A variety of architectural types, all of them low energy and built with sustainable materials, are nestled into friendly community streets, where the boundary between public and private is blurred creating neighborly and safe living environments.

The high density planning is uplifted through the refreshing presence of nature in the form of generous planting, the stunning lake, itself a stormwater retention feature, at the heart of the development and the restored adjacent creek with a recreational path and play areas integrated into retention meadows.

Landscape Architecture: Ramboll Studio Dreiseitl
Partner in Charge: Dieter Grau
Project Landscape Architect: Rudolf Mager
Project Engineer: Stefan Brückmann
Project Team: Angela Soler, Dietmar Schellinger, Gustavo Glaeser, Vera Sieber, Andreas Bockemühl
Location: Winnenden, Germany
Client: Strenger Bauen und Wohnen GmbH
Architects: Eble Architekten
Area: 3.4 ha
Completion: 2011
Awards: Green Dot Award Build 2011

Keep in touch!




Landezine - Society for Promotion of Landscape Architecture
+386 40 81 40 04
info (at) landezine.com

© Landezine 2009-2017. All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.

Developer: proxima.si