St. Urbanus Kirchplatz

WBP Landschaftsarchitekten: A narrow site demarcates the immediate surroundings of the church, creating a new forecourt. This cascades downwards, forming up to three steps, which accommodate the height differentiation of the site, created by the original churchyard. Benches carefully positioned under the trees create a quiet and spiritual recreational space. In contrast, the outer edge of the forecourt is a lively place with water features, shops and cafés.

In 2012 the project get the landscape architecture award of north rhine-westphalia.

Landscape Architecture: WBP Landschaftsarchitekten
Client: Municipality of Gelsenkirchen
Location: 45894 Gelsenkirchen-Buer, Germany
Design year: competition 2008 1. prize
Completion: 2010
Area: 6.100 qm
Budget: 1,1 Mio EUR
Image credits: Stefan Schrills, Kaarst