Tagus Linear Park

The Tagus Linear Park combines two different typologies of spaces: A single multifunctional area named ‘PRAIA DOS PESCADORES’ (FISHERMEN’S BEACH), set by the riverside within a former sand deposit, and 6 km of PEDESTRIAN TRAILS associated with dirt roads, waterlines banks (streams and drainage ditches), which converge to Praia dos Pescadores, coming from urban and natural areas. The connection between the ‘beach’ and natural areas is made through a 700m long raised wooden path by which a Bird Observatory built from old pallets can be reached.

Landscape Architecture: Topiaris landscape architecture
Authors: Luis Ribeiro, Teresa Barão, Catarina Viana
Design Team: Ana Lemos, Elsa Calhau, João Oliveira, Rita Salgado, Sara Coelho
Architecture: Atelier Difusor de Arquitectura
Author: Olavo Dias
Design Team: Pedro Santos, Sérgio Marques, António Marciano

International Competition winner: 2012
Photos & Video: © Joao Morgado

Project name: Tagus Linear Park
Location: Póvoa de Santa Iria, Portugal
Area: 15 ha
Client: Municipality of Vila Franca de Xira
Completion date: July 2013