Sea Front in Veules-les-Roses

Atelier Ruelle: Close to Étretat, the small resort of Veules-les-Roses is where Victor Hugo found refuge. It suffered from bomb damage during the Second World War and then from the post-war reconstruction, which channeled the river and cover it with a parking lot. A large wooden deck, evocative of an ocean liner, increases the simple pleasures of the place, enhancing everyday life. There are rounded and comfortable benches, a viewpoint on a pier extending into the sea, playgrounds and paddling pool for children. Liberating the River Veules. The last phase uncovers the river, which had been channeled and hidden under a car park. Breaking up the car park gave way to a freshwater garden along the river.

Landscape Architecture: Atelier Ruelle
Location: Veules-les-Roses (76), France
Project: Sea Front in Veules-les-Roses
Client : City of Veules-les-Roses and Communauté de Commune de la Côte d’Albâtre

Phase 1
Budget: 1,300,000 Euros
Area: 0,4 ha
Date: 1999 – 2001

Phase 2:
Budget : 1,000,000 Euros
Area: 0,6 ha
Date: 2006 – 2007

Phase 3:
Budget: 1,400,000 Euros
Area: 1 ha
Date: 2012-2013

1 Comment
  • michael vipond 12.01.15

    Nice design beautifully executed!



Leave a comment!

:

:




Explore

  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!