McBurney Lane

Hapa Collaborative and City of Langley worked together to revitalize McBurney Lane as a social space in the heart of downtown Langley. Strengthening pedestrian connections through the Lane, creating flexible spaces to accommodate a variety of programming, and integrating permeable surfaces, drought tolerant planting and rainwater infiltration as part of the City’s sustainability agenda. Connecting the historic downtown Fraser Highway to the new Douglas Park amphitheatre and cenotaph, the design includes a series of arching benches, stairs and planted masses that frame new social spaces in the middle of the lane. These spaces include a raised middle wood deck, a lawn area, and a linear water table and plaza at the north end of the site. The proposal also coordinated street parking modifications eliminating 26 stalls of parking from the lane, by incorporating more angle parking on the adjacent Douglas Crescent reinforcing the entire lane as a pedestrian only public space.

Location: Downtown Langley, BC Canada
Design Year: 2011
Year of Construction: 2014
Image Credits: Joshua Dool
Team: Lynne Werker, Architect, DMD & Associates Ltd., Binnie & Associates Ltd, Equilibrium Consulting Inc.

Landezine is independent and run by two-man-editorial. If you like what we do, buy us a coffee per month via Patreon and support our plan to expand and improve!

Keep in touch!




Landezine - Society for Promotion of Landscape Architecture
+386 40 81 40 04
info (at) landezine.com

© Landezine 2009-2017. All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.

Developer: proxima.si