Rozana Montiel | Estudio de Arquitectura: Common-Unity is a public space rehabilitation project for San Pablo Xalpa Housing Unit in Azcapotzalco, Mexico City. The unit used to be divided in sectors by walls, fences and barriers built by its inhabitants over time, which did not allow the community to benefit from available public spaces. The goal was to transform a “divided apartment unit” into a “neighborhood COMMON-UNIT” by designing with the community and not just for the community through the implementation of several actions.

The project’ strategy was to work with the barriers created by its inhabitants: to permeate them, to democratize them and to grant them new meaning in order to create UNITY within the unit. Before, the inhabitants of the unit’s different sections recurrently implemented temporary coverings such as tarps in public areas for gatherings and parties, thus managing to extend their private area. By working with them we managed to rescue the idea of covering certain spaces to be used as recreational and socializing areas. Roofed modules were installed and equipped for different activities (blackboards, climbing walls, handrails and nets), which is far better than covering with tarps. The recovered public space became an extension of each apartment. The strategy turned out to be efficient: people got together to contribute to redesign their unit and the change in public perception achieved was such that the neighbors themselves requested the fences be removed. The space spoke for itself and the unit’s inhabitants decided to eliminate all barriers and to profit from exterior spaces thus filling them with public and common life.

Client: INFONAVIT –National Trust for Workers Housing Institute-
Location: Unidad Habitacional San Pablo Xalpa, Delegación Azcapotzalco, Mexico City
Program: Public Space Rehabilitation
Project Design: © Rozana Montiel | Estudio de Arquitectura
Project Leaders: Rozana Montiel | Alin V. Wallach
Collaborators: Cecilia Brañas | Diana León | Valery Michalon | Luis Galán Year of construction: 2015
Budget: 3200MXN/m2 | 190 USD/m2 | 170 €/m2
Rehabilitated area: 5000 m2
Roofed areas: 480 m2
Photographs: Sandra Pereznieto

EXTENDED DEADLINE For Submissions is Friday, June 30th!

Landezine is calling professionals from the field of landscape architecture to submit entries for the second edition of LILA – Landezine International Landscape Award by Friday, June 30th, 2017.

Keep in touch!




Landezine - Society for Promotion of Landscape Architecture
+386 40 81 40 04
info (at) landezine.com

© Landezine 2009-2017. All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.

Developer: proxima.si