Room for the River, Nijmegen

H+N+S Landscape Architects: The Netherlands forms the low-lying delta of North-Western Europe. Over the past 1000 years the rivers have been harnessed between higher and stronger dikes. However, due to climate change, river discharges have increased and extreme high water levels are expected to occur more frequently. After the river flooding in 1995, the national Room for the River programme was initiated to give back more space to the rivers in order to reduce the risk of flooding. The goal of the Dutch Room for the River Programme is to give the rivers more room, to be able to safely process higher water levels. At more than 30 locations, measures are taken to give the river space to reduce flood risks. The measures are designed to improve the quality of the immediate surroundings.

This is the most complex project within the Room for the River programme. By constructing a bypass channel, an elongated island is created in the river Waal, between the historic centre and the north shore of the Waal River. Several new bridges improve the connectivity of the area. The island and bypass channel together form a river park that not only reduces flood risks, but also offers recreational, ecological and aesthetic values. The river park forms the highlight of Nijmegen’s new flood protection for the Waal River. The design is based on the river water dynamics, the erosion and sedimentation process and the tides. The Urban River Park is freely accessible and respectfully integrates archaeological and historical elements into the design. The innovative park design enables the space to be utilised in different ways, including the hosting of events and exhibitions on the new island.

The plan consists of three elements: creating, growing and water movement. The layer ‘creating’ represents the physical elements that are built, constructed, dug or raised in the construction phase. The second layer, ‘growing’, shows how the landscape may develop in the future (natural and built environment). The third layer, ‘water movement’, shows the fluctuation of the water levels throughout the seasons. Experiencing the river landscape and incorporating the river dynamics was one of the main objectives in our design. Some paths will occasionally be flooded in the event of high water levels, only being accessible via stepping stones. Also the accessibility of the river has been improved. Furthermore, conditions for sedimentation and erosion processes are carefully included in the design, which will gradually create various ecotypes, characteristic for the river landscape.

Data

Contractors: Dura Vermeer / Ploegam
Bridge architects: Zwarts & Jansma Architects / Ney-Poulissen Architects & Engineers / NEXT Architects
Landscapes architect: H+N+S Landscape Architects, Trafique

Project duration: 2012-2016
Town/emplacement: Nijmegen-Lent
Province/Region: Gelderland
Country: The Netherlands
Surface m2: 120 ha flood plain
Cost: € 126.000,000,-
Type of costumer: Private company / Public administration
Client name: Municipality Nijmegen and project office Room for the river
Construction company: contractors combination I-Lent
Site management: Floris Ackers
Maintenance manager: Dura Vermeer
Costs of maintenance: 10.000.000,-

Landezine is independent and run by two-man-editorial. If you like what we do, buy us a coffee per month via Patreon and support our plan to expand and improve!

Keep in touch!




Landezine - Society for Promotion of Landscape Architecture
+386 40 81 40 04
info (at) landezine.com

© Landezine 2009-2017. All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.

Developer: proxima.si