Wraight Athfield Landscape + Architecture: A former brown-field site, Waitangi Park redefines the concept of urban park within the Wellington coastal context. It displays innovations across a wide spectrum, from design and engineering to sustainability and interpretation. The park offers a multitude of recreational possibilities. It is structured around five key initiatives: the activity zone; the promenades; the cultural and historical overlays; the field and a programme of highly integrated environmental infrastructure.

Key features if the park design:

• A high level of mixed recreational uses for a diverse range of users;
• Sophisticated and effective environmentally sustainable design focussed on Water Sensitive Urban Design;
• Connectivity to the urban framework within which the waterfront site is positioned; and
• Amplification of the park’s physical components by woven narratives pertinent to the Wellington region, referencing both the natural and cultural heritage of the site.

The interpretation of cultural narrative and site history are central to the design concept and are woven throughout the park’s detailing and spatial composition. This approach, fully integrating site interpretation into the built form, is possibly most evident in the realisation of the Waitangi Stream and the Graving Dock. Both of these are major components of the site’s Water Sensitive infrastructure and clear acknowledgements of the site’s historical past and its significance to local Iwi of The Tenths Trust.

Waitangi Park created a benchmark for sustainable landscape design in the Wellington Region. The park’s environmentally sustainable design and the water sensitive urban design strategy not only contribute to improve water quality but also add to the visual appeal of the park generating a unique character for the place. Sustainability features incorporated into Waitangi Park include:
• Water conservation (daylighting and cleaning of Waitangi Stream, collection and treatment of storm-water, harvesting of storm-water for irrigation);
• Quality improvement of urban storm water runoff (no net increase of pollution in natural water
systems);
• Bio-diversity, cultivation and use of native species sourced locally;
• Use of renewable energy (wind/solar power) and thereby the reduction of greenhouse gases.

Cultural narrative and histories are central to the design concept and include a waharoa and pou carved by local artists. Other interpretive elements include the graving dock, the powhiri mound and the waka landing areas. Since its opening, Waitangi Park has hosted numerous travelling exhibitions, performances and events and provided a valuable public outdoor arena for Wellington to showcase the arts. Arts based activity is also integral to the daily life of the park through the constantly changing aerosol art on specially installed screens that stand alongside the skate park.


Data

Location: Cable Street, Te Aro, Wellington, Aotearoa New Zealand
Project Team

Lead Consultants – Wraight Athfield Landscape + Architecture, Environmental Engineering – Ecological Engineers

Landscape architecture collaborators– Government Architect’s Office Sydney

Civil + Structural Engineering – Spencer Holmes

Skate Park Development – Justin Wright

Illustration – Stantiall Studio

Client : Wellington Waterfront Limited

Time frame: 2002-2006
Total Area: 5.8 ha

EXTENDED DEADLINE For Submissions is Friday, June 30th!

Landezine is calling professionals from the field of landscape architecture to submit entries for the second edition of LILA – Landezine International Landscape Award by Friday, June 30th, 2017.

Keep in touch!




Landezine - Society for Promotion of Landscape Architecture
+386 40 81 40 04
info (at) landezine.com

© Landezine 2009-2017. All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.

Developer: proxima.si