Hofheide crematorium – Holsbeek


OMGEVING: The Flemish Plain contains a vast landscape which shapes a gentle swampy basin at this point of Hofheide. This basin is the setting for the crematorium, underscoring it and propitiating the permanent formation of a larger reservoir. The building is part of a walk through the park that spreads across the entire precinct, at the end of which are two cemeteries (one for burials, the other for niches). The layout around the building includes a parking area, a field for scattering ashes and a variety of areas for urns and a number of columbaria. Large embankments shield the area from the nearby regional road. An orchard and an expanse of water containing water plants create an atmosphere for silent contemplation. In consultation with the architects, materials were proposed and paving and details designed that connect seamlessly with the building. The temporary partnership of RCR Aranda Pigem Vilalta S.P and COUSSÉE & GORIS architects appointed OMGEVING as a subcontractor to work out the landscape, technical details of the work required around the new Holsbeek crematorium. The land around the crematorium comprises around 5 hectares.

Data

Landscape Architecture: OMGEVING, RCR
Location: Holsbeek, Belgium