The Kalvebod Waves – Part 2


Urban Agency: With the opening of the Kalvebod Waves at the harbor-font of Copenhagen, a central part of the inner harbor has finally become accessible and attractive to the public. This new public space on the water gives the harbor a new dimension as re-creational space in the center of the city. Historically this part of the harbor was devoted to industrial activities. Then in the 80’s and 90’s, the city sold the land and the area was developed into a both urbanistically and architecturally harsh and mono-programmed harbor front, leaving its quay barren and open to strong winds, devoid of any public life.

When addressing this infamously gloomy and desolated side of the harbor, the architects put their focus on two major design aspects: to create urban continuity and to locate the new structure on the sunny spots in the water. Facing Southeast, the quay has fantastic sun conditions until the early afternoon, but to attract the public after working hours the architects needed to study the course of the shadows casted by the huge buildings along the promenade. The two new main piers are located in the shadow-free zones and programmed as active islands on the water. The project then re-connects those islands to the urban network and to makes them blend naturally into the city’s infrastructure. Two bridges link the tip of the main piers back to the old quay, creating two inner water-basins for watersport activities. Just like in plan, the project is making waves in the 3rd dimension: On the waving pier the citizens and visitors of Copenhagen can explore the waterfront from different levels and enjoy its’ amazing views. The visitors can get close to the water, stick their feet in or have a swim, or they can get five meters up, as if they were sailing on a boat. The new development invites to take a walk or boat-tour, rent a kayak in the kayak-hotel, get a coffee in the container shops, sit in the sun or simply enjoy an exciting and active public space. The project is not over-programmed in advance. The architects’ intention was to create a frame for an unknown content, a place for public life to unfold and the unexpected to happen. Looking at it now, this was the right strategy: People adopt the Kalvebod Waves in their own ways, beyond what anyone could have imagined in advance.

Data

Project Name: Kalvebod Waves
Location: Kalvebod Brygge, Copenhagen Harbour, Denmark
Architects: Urban Agency + JDS
Engineers: Niras + Sloth Møller
Construction Company: CG Jensen
Client: Copenhagen Municipality
Project Size: 4.200m²
Budget: DKK 52 mio., Euro 7 mio.
Structure System: Steel Construction and Concrete Construction
Period of Design: 2008-2012
Period of Construction: 2012-2013
Finishing: Oak-tree deck, in-situ concrete, rusted steel, stainless steel railing
Photo Credit: Urban Agency, Pernille Enoch, Ursula Bach

Landezine is independent and run by two-man-editorial. If you like what we do, buy us a coffee per month via Patreon and support our plan to expand and improve!

Keep in touch!




Landezine - Society for Promotion of Landscape Architecture
+386 40 81 40 04
info (at) landezine.com

© Landezine 2009-2017. All rights reserved. All photos, plans and renders of projects on Landezine are property of a photographer or landscape architects mentioned within a specific project presentation.

Developer: proxima.si