Vanke Golden Riverside Phase II Residental

“There could be a slower and simpler lifestyle in a landscape fashion”

 

Instinct Fabrication: Our design intent is based on the fact that people are living under such hustling and bustling in almost every single city of China, where things go fast and get complicated easily, where people feel exhausted frequently. Started with that thinking, for this project, we decided to deliver a landscape with distinctive experience and appearance in contrast to the world outside of the community. We also believe landscape could be received by people not just visually but also psychologically, in a way that people can feel retreated and relaxed back home. Instead of being stuffed with too many picturesque decorative features, the landscape is conceived to make everything simple and slow for people and embrace them to escape the outside chaos.

There were 3 things we looked into: easy circulation, simplified landscape colour palette and flexible landscape programs. There won’t be any unnecessary detour before people get home. So, a straightforward loop connecting all residential towers sets up the basic framework of space. For colour palette/texture, green and concrete white dominates the overall landscape. Green is probably the most relaxing colour and white makes people feel clean and pure. Other than that, few colours are used. Lastly, we believe social is the key in a community environment and people love talking to each other and even love venting by him/herself in certain corner. Therefore, the design intended to reserve as much space as possible for people gathering, activities rather than brushing a trunk of chaotic vegetation, leaving little space for people.

Short office name: Instinct Fabrication
Role of your office in the project: Landscape Design Consultant
Website: www.instinctfabrication.com
Design Team: Ying Lou, Mazen Mao, Zijun Su, Shengyang Liu, Xian Wu
Landscape Construction: Pudao, Shenzhen, China
Project location (Street, City, Country): Foshan, Guangdong, China
Design year: 2017
Year Built: 2018


Leave a comment!

:

:

LILA 2018 - VOTE FOR BEST PROJECTS AND OFFICES!