Hospice Frederiksberg

A hospice in the middle of Frederiksberg and Copenhagen

MASU Planning: At Hospice Frederiksberg, the spaces and materials create a homely and tranquil atmosphere ensuring the residents the best possible quality of life during their last days. The project was created together with Nord Architects and both building and outdoor areas are characterized by the use of high-quality materials.

Hospice Frederiksberg is placed in the middle of the city. The inner courtyard forms a safe and protective space away from the everyday life at Frederiksberg. The inner courtyard is a calm space for stay or conversations between relatives and residents, where sense impressions can invoke memories of past life experiences. The forecourt and surrounding landscape offer an understated welcome to the house and a number of more intimate seating niches.

The calm courtyard forms the heart of the building

In the inner courtyard, the sky is framed by the surrounding facades. The light is dimmed by the lobed foliage of the trees creating intricate shadows on the detailed brick pavement. The courtyard forms the heart of the house. From indoor, you can look out in this beautiful space and enjoy the shadows play on the pavement. Outdoor you can sit underneath the trees, listen to the sounds of trickling water, smell the flowers or move to a bench in the sun and feel the warmth on your skin. The main element is the tile pavement consisting of different size tiles in a circular pattern.

 

Office: MASU Planning
Type: Invited competition
Team: Nord Architects, Rambøll engineers
Office role: Responsible for landscape design
Website: www.masuplanning.com
Location: Frederiksberg, Denmark
Design year: 2013
Year of construction: 2016
Area: 1,000 m2
Budget: 2,000,000 DKR / 267,914 EUR
Client: Diakonissestiftelsen Frederiksberg
Image credits: Kirstine Autzen


Leave a comment!

:

:




Explore

  • Landezine Newsletter

    Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
    Twice per month!