Editor's picks
by

The urban quarters south of Frankfurter Allee are low-density areas with a high green rate („green islands“). Small squares or green spaces accentuate the district and become sites with high amenity values. The design concept aimed to strengthen these characteristics and to enhance a distinctive identity …


by

Located in Lormont, on the right bank of Bordeaux, the Genicart district is a housing estate built in the sixties. In addition to restoring the buildings (Lan Architecture), the project proposes to create green ways, sporting equipments, traffic lanes and socializing sites in order to totally transform this district making it a contemporary car-free area.


by

The city of Perreux-sur-Marne has rethought its entire relation to its river, considering it as a major environmental, social, urban and political issue. The project aims at bringing back both the people and other species of plants and animals to the banks of the river Marne, by softening the water and urban edges. Concrete protections are turned into vegetal engeneering, and overflood is accepted, widening the spectrum of environements.


by

RMIT University has been progressively rebuilding its main city campus as part of a sustained transformation of both its building stock and its open spaces. Founded in 1885, RMIT occupies a pivotal location on the civic axis at the top end of Swanston Street in central Melbourne. Overtime RMIT has grown beyond a single city block and spread out to become an ad-hoc piece of the city.


by

Up until the end of the 1970s, building rubble, domestic refuse and industrial waste had been deposited in the Georgswerder landfill. In the early 80s it had already been established that leachate water from the landfill site contained particularly hazardous dioxins, which is why this site gained a sad fame in that time. In the years to follow, concepts for the remediation of the landfill have been elaborated and implemented …


by +

The works concerning the layout of the Western seafront of Balestrate were carried out in an area that, although not highly anthropized, becomes very densely populated in the summertime for the strong tourist attraction due to the presence of numerous seaside resorts … The plan, with small but significant changes to the state of the place, intended to preserve and enhance the landscape and the natural features of the site, mitigating the environmental impact of the road on the coast line.


by +

In the middle of the last century the elegant boulevard was transformed into a pulsating arterial road, with little thought for pedestrians. The aim today is to transform the polluted and noisy inner Mariahilfer Straße into a traffic restricted zone. The main goal is to provide a greater quality of life for residents, visitors, local businesses and shops.


by

The time of the Belle Epoque has now long ended taking with it most of De Panne’s charm and the once chic coastal town gradually turned into a dull extension of the urbanised Belgian Riviera. Developments on the coastal landscape during the 20th century were too drastic and it became clear that at that rate, the town would never regain its former splendour. An ambitious regeneration plan was thus put into action by the local municipality …


by

Ilex landscape architects shared with us new photos of Parc des Iles, so we are bringing it back in focus. Enjoy!


by

Gustafson Porter Shared with us one of their classics. “The work to turn the design of the Diana, Princess of Wales Memorial Fountain from an artist’s impression into reality involved skilled craftsmen from across the UK and groundbreaking high-tech production techniques previously used in the automotive industries.”


by

After closing down the former US Army helicopter airfield Bonames seemed to stay behind as a relic of the cold war like a contaminant in the near-natural floodplains of the river Nidda. The basic idea behind the design is to modify the original airfield and its materiality so gently that the military character of the area melts together with the surrounding nature to a new unity. Simultaneously, the former airfield was opened to the public for recreational outdoor uses.


by

The main idea behind the design of the reconstructed square in Frýdlant was to create an open, unobstructed public space – a square that allows residents and visitors to enjoy all types of activities. The use of three types of paving tiles, two types of stone and the patterns in which these were laid differentiates various types of spaces on the square.


by

From the Landwehr Canal near Potsdamer Platz extending to the Yorck Bridges in the South, the ten hectares spanning western part of the Park am Gleisdreieck was built until spring 2013.


by

Located on former agricultural land and in front of buildings, the park serves as backbone for the new district of Montévrain. Its environments are fed by the rural landscape of the surrounding countryside: prairies, hedge-rows, small woods, and a vast wetland associated with the creation of a storm-water basin.


by

Jonas Dahlberg: “An emotional observation informs my overall concept. During the initial site visit to Utøya, I noticed how different the feeling was of walking outside in nature, compared to the feeling of walking through the rooms of the main building. The experience of seeing the vacant rooms and the traces of extreme violence brought me—and others around me—to a state of profound sadness. In its current state, the building kept close within it the memory of the terror acts of July 22, 2011. Like an open wound.”


by

ROTUNDA is an elemental garden, based on an atmospheric and poetic perception of materials, light, plants and the passing of time. It is a reflection on the fundamental themes of the art of the garden.


by +

terra nova encompasses an area of 35 km2 and is being developed on the basis of a master plan generated in 2008. The Biosphere Belt is one of the three central modules of terra nova and is the result of a transformation process of a former excavation material belt into a nature, leisure and recreation belt.


by

The Tagus Linear Park combines two different typologies of spaces: A single multifunctional area named ‘PRAIA DOS PESCADORES’ (FISHERMEN’S BEACH), set by the riverside within a former sand deposit, and 6 km of PEDESTRIAN TRAILS associated with dirt roads, waterlines banks (streams and drainage ditches), which converge to Praia dos Pescadores, coming from urban and natural areas.


by

Ultra-Ruin is a wooden architectural organism that is growing from the ruins of an abandoned red brick farmhouse in the meeting place of terraced farms and jungle. The weak architecture follows the principles of Open Form and is improvised on the site based on instincts reacting on the presence of jungle, ruin and local knowledge.


by +

A seemingly indestructible bunker with monumental status is sliced open. The design thereby opens up the minuscule interior of one of NDW’s 700 bunkers, the insides of which are normally cut off from view completely. In addition, a long wooden boardwalk cuts through the extremely heavy construction.


by +

When commissioned as designers for the new Physic Garden at Novartis Campus, Basel, Switzerland, the idea of trying to create a modern version of the medieval monastery garden intrigued us. It would add a depth of time to the place, as well as symbolic content: the monastery garden represents the very origin of pharmacy as a science and thus the activity of Novartis as a company.


by

The project converted a disused 19th Century reservoir into a public garden in an inner city suburb of Sydney. The project sought to subtly foster and maintain the strange atmosphere found in the subterranean structure.


by

The challenge was to create a new park in the chain of the parks on the banks of the River Rhône: a space for observing free nature and the open urban place. The “Urban Nature Park” proposed here reconciles public functions with the great natural quality of the site.


by

“Fast track” is an attempt to create intelligent infrastructure that is emotional and corresponds to the local context. It gives the user a different experience of moving and percieving the environment.


Landezine Newsletter

Best of Global Landscape Architecture in Your Mailbox
Twice per month!